Parteneriate şi proiecte internaţionale

 

Proiectele internaţionale de colaborare educaţională reprezintă o preocupare majoră pentru profesorii de limba engleză din Colegiul Naţional „Nichita Stănescu” Ploieşti. În cadrul acestor proiecte colaborative atât elevii, cât şi profesorii, nu doar comunică, ci şi învaţă împreună. Comunicând cu colegi din Europa sau de pe alte continente, elevii se familiarizează cu cultura ţărilor partenere, cu sistemul educaţional al acestora, îşi îmbunătăţesc competenţele de comunicare în limba engleză dar şi pe cele de comunicare în sens social.

În acest an şcolar 30 elevi din clasele X – XII participă la proiectul eTwinning „SOS - Animals” cu şcoala IES Gran Tarajal, insula Fuerteventura, Insulele Canare sub îndrumarea prof. Daniela Badea şi Oana Ghionoiu.

Elevii clasei XII I2 au finalizat proiectul ePals „YokosoBine aţi venit!” iniţiat de liceul Takamori, oraşul Iwakuni, Japonia. Elevii clasei a VIII-a sunt implicaţi în proiectul ePals : „Trees from Around the World” organizat de şcoala Bar-Lev din Kfar Saba, Israel. Ei sunt în corespondenţă în limba engleză cu elevi din această şcoală dar şi cu elevii unei şcoli generale din Worthing, Marea Britanie. Elevii clasei XI S1 au participat la proiectul global ePals „Zoey and William Stories” iniţiat de o profesoară de la Sunflower School, oraşul Paola, Kansas, SUA.  

Sub îndrumarea prof. Cristina Rusu elevii clasei a V-a participă la un proiect ePals de corespondenţă cu elevii unei şcoli din Littleton, Massachussets, SUA.

Prof. Andreia Sersea coordonează elevii de clasa a VI-a şi a VII-a într-un proiect global de corespondenţă (cărţi poştale ilustrate) iniţiat de o şcoală din Canada; aceeaşi elevi corespondează cu elevii unor şcoli din Noua Zeelandă şi Malaezia. Elevii clasei X I2 şi XI I2 participă la proiecte de corespondenţă cu licee din Hortonville, SUA şi Malaezia.

În cursul lunii februarie şcoala noastră a aplicat pentru două parteneriate Comenius 2011-2013:

  • un proiect Comenius multilateral, în care colegiul nostru are ca parteneri patru licee din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia; proiectul a fost redactat în cadrul Vizitei Pregătitoare organizate de coordonatorul de proiect, liceul „Alfred Delp ”, din Dieburg, Germania, în perioada 24-28 noiembrie 2010 la care a participat prof. Daniela Badea din partea colegiului nostru.

Tema proiectului vizează inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de liceu, în Europa secolului XXI: “How Europe works with work – Let’s make it our business! Developing employees’ and employers’ potential in the 21st century”.

  • un proiect Comenius bilateral cu tema „Stone and Oil can mix” coordonat în şcoala noastră de prof. Cristina Rusu şi realizat împreună cu Gimnaziul Nr.2, din oraşul Pinczow, Polonia.

Prof. Carmen Moise a aplicat în luna februarie 2011 pentru a participa la proiectul lansat de Uniunea Europeana în cadrul programului Lifelong learning, “PopuLLar – Motivating secondary school students to learn languages with age relevant media”.

Şcoala noastră va participa ca partener asociat pentru pilotarea proiectului. Vor fi implicaţi elevii actualei clase IX S1, îndrumaţi de prof. Daniela Badea pentru comunicarea în limba engleză.

                                      Prof. Daniela Badea