În perioada 3.12.2010-10.12.2010 s-a desfăşurat la Mus, Turcia, programul “Excluziunea socială şi tinerii”, în cadrul programului European “Tineret în acţiune”.  “Youth exchanges” este un proiect în care tinerii trăiesc şi lucrează împreună într-un grup internaţional, pe o perioadă determinată de timp. Constă în activităţi de pregătire, implementare şi alte activităţi continue. Pe durata acestuia,  tinerii se alătură unor activităţi comune cu obiective şi scopuri specifice. Tineri din diferite ţări şi culturi cooperează susţinuţi de lideri şi personal experimentat. Ei dezvoltă astfel competenţe personale şi interculturale. “Youth exchanges” promovează mobilitatea tinerilor din Europa, încurajează iniţiativa şi creativitatea, facilitează participarea activă, asigurând prin aceasta o experienţă de învăţare interculturală.

 

 

            În zilele noastre excluziunea socială şi marginalizarea  sunt probleme centrale mai ales în Europa şi pot fi considerate problemele actuale ale tinerilor.  Programul desfăşurat la Mus a avut ca scop împărtăşirea practicilor, provocărilor şi percepţiilor legate de marginalizare şi a încercat să scoată în evidenţă importanţa participării depline la viaţa socială şi economică.  Au participat 32 de tineri din  şase ţări: Lituania, Estonia, Letonia, România, Franţa, Turcia.  Grupul din România a fost condus de profesoara Argeşanu Carmen de la Colegiul Naţional “Nichita Stănescu” Ploieşti  şi  a fost format din elevi ai Colegiului Naţional “Nichita Stănescu” Ploieşti: Argeşanu Cristian George (clasa a XII-a),  Popescu Radu Gabriel (clasa a XII-a),  Pârvulescu Raluca Elena , (clasa a XI-a)  Nicorescu Andrei Gabriel (clasa a XI-a), care au reprezentat cu success Asociaţia  4Young .

             Impresiile participanţilor au fost puternice, dar ar putea fi rezumate astfel:

             “A fost o experienţă deosebită, aşa cum ţi se poate oferi o dată în viaţă. Am cunoscut oameni cu preocupări diferite, care provin din culturi diferite. Am invăţat mult unii de la alţii şi, ceea ce este cel mai important, am văzut că de fapt suntem la fel…”